Τελευταία Νέα

Γραφείο Συστημικής Θεραπείας Οικογένειας: Μια Συστημική Εκδοχή της Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας στην Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία Αθηνών

Άρθρα
Κωνσταντίνος Μπούσουλας
2013-06-10

Η Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία Αθηνών του Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε είναι υπηρεσία που εξ ορισμού καλείται να ασχοληθεί κυρίως με παιδιά και τους γονείς τους.

Το στοίχημα που οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν να κερδίσουν, είναι να απαντήσουν ταυτόχρονα στις ανάγκες για ψυχική υγεία, ποιότητα ζωής και διευκόλυνση ανάπτυξης των παιδιών κατά κύριο λόγο και των οικογενειών τους σε δεύτερη φάση.

Το μοντέλο είναι σε γενικές γραμμές γνωστό. Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας απαντούν κατά ειδικότητα στις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας, παρέχοντας διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες στο παιδί και συμβουλευτικές υπηρεσίες στην οικογένεια.

Στους εγγενείς περιορισμούς αυτού του μοντέλου θα αναφέραμε την δυσκολία στην απαρτίωση των πληροφοριών που εισέρχονται στο θεραπευτικό σύστημα αλλά και στο σύστημα των θεραπευτών. Οι επαγγελματίες ο κάθε ένας από την οπτική της ειδικότητάς του μελετά αποκομμένα τμήματα του συστήματος που πάσχει. Άλλος εξετάζει και παρεμβαίνει στο παιδί άλλος στους γονείς κ.λ.π. Η κύρια δυνατότητα σύνθεσης που υπάρχει εντοπίζεται στο επίπεδο της ομάδας εργασίας του θεραπευτικού προσωπικού.

Ωστόσο στο επίπεδο της οικογένειας , δομικά και λειτουργικά, υπάρχει δυσχέρεια να αντικατοπτριστεί ή δεν αντικατοπτρίζεται η σύνθεση που σε επίπεδο κατανόησης του συστήματος επιτυγχάνεται μεταξύ των επαγγελματιών. Αυτό εγκυμονεί έναν συνεχή θεραπευτικό κίνδυνο: Αντιστάσεις που ακυρώνουν μερικές φορές επίπονη θεραπευτική εργασία χρόνων. Η θεραπευτική εργασία με ένα μέλος , π.χ. το παιδί, να υποσκάπτεται από άλλο μέλος του συστήματος –οικογένεια, π.χ. την μητέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο θεραπευτής θα ευχόταν να έχει τη δυνατότητα να υπερβεί την δομική αποσπασματικότητα της ατομικής θεραπείας και να παρέμβει στο σύστημα με στόχο να άρει την αντίσταση.

Ένας από τους τρόπους που αναπτύξαμε για να υπερβούμε τέτοιου είδους δυσκολίες είναι η συστημική θεραπεία με την οικογένεια.

Το γραφείο Συστημικής θεραπείας οικογένειας συστηματοποιεί την παρέμβαση στην οικογένεια όχι πλέον σε συμβουλευτική βάση, αλλά ως άλλο ένα αυτόνομο θεραπευτικό εργαλείο της ιατροπαιδαγωγικής υπηρεσίας. Ως ένα μέσο που χρησιμοποιείται όταν κρίνεται ότι η θεραπεία εκλογής για κάποια περίπτωση είναι η οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Ή όταν κρίνεται ότι η παρέμβαση στην οικογένεια θα ξεμπλοκάρει τις παράλληλες ατομικές ψυχοθεραπείες των μεμονωμένων μελών της οικογένειας.

Ο στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα με παραπομπή στην εσωτερική δομή να παρεμβαίνουμε στο σύστημα χωρίς να το κατακερματίζουμε για να το μελετήσουμε και να το θεραπεύσουμε. Η «συνταγογραφημένη» θεραπεία με την οικογένεια μας δίνει μερικές επί πλέον θεραπευτικές δυνατότητες.

Αφενός την δυνατότητα να συνθέσουμε τις ανά υποσυστήματα (γονείς, παιδί κλπ) θεραπευτικές παρεμβάσεις και αφετέρου να αυξήσουμε την δυνατότητα των θεραπευτών και της οικογένειας να υπερνικήσουν την ομοιόσταση του συστήματος και την συνεπακόλουθη αντίσταση.

Η επιτυχής οικογενειακή παρέμβαση διευκολύνει την επιμέρους ατομική θεραπευτική συνεργασία με τον ατομικό θεραπευτή κάθε μέλους της οικογένειας και αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας της ατομικής θεραπείας.

Το γραφείο συστημικής οικογένειας θεραπείας της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Αθηνών του ΕΚΕΨΥΕ λειτουργεί κάθε Δευτέρα.

Εργάζεται κατά κύριο λόγο με τις εσωτερικές παραπομπές και με τις παραπομπές από άλλες υπηρεσίες του Κέντρου προς την ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία.

Η θεραπευτική ομάδα που το πλαισιώνει απαρτίζεται από ψυχολόγους με μακρόχρονη εμπειρία στην ψυχοθεραπεία και με διάθεση να πειραματιστούν και να μαθητεύσουν στην συστημική σκέψη.


Κωνσταντίνος Μπούσουλας
Κλινικός Ψυχολόγος - Οικογενειακός ψυχοθεραπευτής
Μέλος της EFTA (Ευρωπαϊκή ένωση οικογενειακών ψυχοθεραπευτών)
και της ΕΕΣΚΕΨΟ (Ελληνική Εταιρία συστημικής σκέψης και ψυχοθεραπείας)